עבירות נשק

עבירות נשק – דיני עבירות נשק

מטרת החוק הינה מניעת החזקת נשק על ידי אנשים שאינם מיומנים, שאינם מורשים לכך בכדי למנוע פגיעה בציבור ליצור הרתעה באמצעות ענישה מחמירה.

חוק העונשין מגדיר נשק באופן הבא:

(1) כלי שסוגל לירות כדור, קלע, פגז, פצצה או כיוצא באלה, שבכוחם להמית אדם, וכולל חלק, אבזר ותחמושת של כלי כזה;

(2) כלי שסוגל לפלוט חומר הנועד להזיק לאדם, לרבות חלק, אבזר ותחמושת לכלי כאמור ולרבות מכל המכיל או שסוגל להכיל חומר כאמור ולמעט מכל גז מדמיע כהגדרתו בחוק כלי היריה, תש"ט–1949;

(3) תחמושת, פצצה, רימון או כל חפץ נפיץ אחר שבכוחם להמית אדם או להזיק לו, לרבות חלק של אחד מאלה.

סעיף 144 לחוק העונשין העוסק בעבירות נשק, מבחין בין מס' עבירות נשק כדלקמן:

  • החזקת חלקי נשק, אבזר או תחמושת (כגון כדורים ויתר אבזרי תחמושת) הינה עבירה מסוג עוון שהעונש הקבוע בגינה בחוק הנו עד 3 שנות מאסר.
  • רכישת או החזקת נשק ללא רשות לכך , עבירה מסוג פשע, העונש המקסימאלי בגינה בחוק הנו עד 7 שנות מאסר.
  • נשיאת נשק או הובלת נשק בלא רשות, העונש בחוק עד 10 שנות מאסר.
  • נשיאה או הובלה של חלקי נשק או תחמושת (כגון כדורים), עד 3 שנות מאסר.
  • ייצור, ייבוא, ייצוא, סחר או כל עשייה עסקה אחרת בנשק הכוללת העברת נשק מיד ליד בין בתמורה ובין בחינם, ללא רשות, העונש הנו עד 15 שנות מאסר.
  • מכירת נשק ע"י גורם מוסמך ומורשה לאדם שאינו בעל רישיון להחזקת נשק, עבירה שהעונש בגינה עד 15 שנות מאסר. אם סבר המוכר כתוצאה מבדיקה רשלנית שלו כי הקונה הנו בעל רישיון כדין להחזקת נשק, העונש בגין מכירה זו הנו עד 3 שנות מאסר.

מה הסיכון בעבירות נשק?

הסיכון הברור והמיידי בעבירות אלא בידי מי שאינו מוסמך לשאת ולהשתמש בנשק הוא לשלום הציבור ובטחונו. פציעה, הרס ומוות של בני אדם, לרבות של אנשים תמימים, חפים מפשע, אשר נקלעים לא אחת לזירות בהם נעשה שימוש בנשק חם.

התייחסות בתי המשפט לעבירות נשק

התביעה ובתי המשפט רואים בחומרה כל עבירת נשק, החל מהחזקה, נשיאה קל וחומר שימוש בנשק חם ללא היתר.

המחוקק עשה אבחנה בין החזקת נשק בלבד לבין נשיאת נשק שלא כדין ובין סחר בנשק.

בעבירות נשיאה והובלת נשק שלא כחוק, תבקש המדינה ברוב המקרים להטיל על העבריין עונש של מאסר בפועל, גם לנאשמים נעדרי עבר פלילי, אלא אם בחומר הראיות קיים חסר, אז הדבר יכול לגרור להקלה משמעותית בענישה לעיתים כחלק מהסדר טיעון.

מבתי המשפט בכל ערכאותיו, יוצא קול ברור,  נקבע במס' רב של פסקי דין כי מדובר בתופעה שהלכה והתעצמה ותפסה ממדים עד כדי מכת מדינה. מכאן הדרך להחמרה בענישה קצרה, בשל הסיכון הממשי בעבירות אלה, והצורך להגן על הציבור.

רמת הענישה

רמת הענישה בעבירות של החזקת נשק, סביב  10 חודשי מאסר לנאשמים נעדרי עבר פלילי אשר הודו, הביעו חרטה וחסכו מזמנו היקר של בית המשפט.

בעבירות של החזקת חלקי נשק (כגון כדורים, מחסנית וכו') ,עונש המאסר הממוצע לנעדרי עבר פלילי הנו בדר"כ של עבודות שירות למספר חודשים.

ישנם חריגים הן לקולא והן לחומרה, בדרך כלל כאשר ישנן נסיבות מיוחדות של מבצע העבירה, או נסיבות הביצוע, אך זו רמת הענישה הממוצעת בבתי המשפט ברחבי הארץ לעבירות נשק אלו .

בעבירות של סחר בנשק, עונש המאסר יהיה חמור יותר ולרוב יהיה מעל לשנת מאסר בפעול .

חשיבות הייצוג והיוועצות עם עורך דין

ישנה חשיבות מכרעת לתפקידו של עורך דין פלילי מנוסה בעבירות חמורות, אם אתם נחשדים בעבירות נשק, אל תמסרו גרסה במשטרה לפני שהתייעצתם בעורך דין פלילי, הדבר עלול להיות נקודת מפנה הרת גורל עבורכם.

בהמשך, באם יוגש כ"א עורך דינכם ילמד את חומר החקירה, ידע למצוא את הקשיים הראיתים, לנהל מו"מ עם התביעה לשם הגעה להסדר טיעון מקל או יילחם למען זיכויו בבית המשפט, במידה ואכן יש בסיס משפטי לכך.

בעבירות נשק נדרשת המדינה להציג חוו"ד נשק, אשר ערוכה ע"י מומחה מטעמה ישנם מצבים שחוות הדעת פגומה או שישנה מחלוקת האם מדובר בנשק, ולעיתים ניתן להביא מומחה מטעם ההגנה שיסתור את חוות דעתה של התביעה.

עבירות החזקה והובלת נשק, הינן עבירות חשיפה, והרבה תפיסות תחילתן במידע מודיעיני בתיק, רצוי שעורך דין שבקיא ברזי עולם המודיעין המשטרתי יוביל תיק נשק, מדובר בנושא רגיש מאוד לתביעה, והדבר עלול להוביל לא פעם לחזרה  מכתב האישום. ניסיונו של עורך דין עידן לוי, כקצין משטרה, אשר מכיר את נוהלי ההפעלה של מקורות משטרתיים וכו' יכול להיות קריטי בניהול תיקכם.

בכל שאלה בכל עת, פנו אילנו במייל או בטלפון.

לתיאום פגישת יעוץ צור קשר ונשוב אליך בהקדם

דילוג לתוכן