המשטרה, מבצעת בכל יום מעצרים רבים, המשמעות העיקרית היא שלילית החירות מהעצור, מלבד מקרים יוצאי דופן, על המשטרה להביא את החשוד בפני בית משפט תוך 24 שעות ולבקש את המשך מעצרו. תוך הגשת דוח סודי בו יפורט מהלך החקירה, הראיות שנאספו, העבירות המיוחסות לחשוד ופעולות החקירה הנדרשות לביצוע.
בית המשפט, בבואו לבחון את המשך המעצר, מחויב לשקול האם ניתן לשחרר את העצור בערבות, המשמעות היא , כי החשוד ישהה בתנאים מגבילים, בפיקוח אנושי, הפקדה כספית עצמית ושל הערבים, ויתכן אף ללא כל תנאי עד אשר תתקבל החלטה סופית בעניינו ע"י רשויות האכיפה.
מהו שחרור בערבות?
כאשר בית המשפט או קצין משטרה, מורה על שחררו של עצור בשלב של חקירה בלבד, העצור מתחייב בפני בית המשפט או קצין משטרה לעמוד במספר תנאים בסיסיים כגון: הפקדה כספית, מעצר בית מוגבל למספר ימים, הרחקה מאדם או מקום, איסור יציאה מהארץ, התייצבות לחקירה במשטרה ועוד.
באילו נסיבות יכול להשתחרר נאשם בערבות?
ניתן לשחרר חשוד כבר בשלב החקירה, בית המשפט יבדוק אם ניתן לאזן בין חרותו של אדם, ובין צרכי החקירה, פוטנציאל שיבוש החקירה באם החשוד ישתחרר וכן מידת המסוכנות הנשקפת מהחשוד ומטיב מעשיו.
השלב הבא, בו ניתן יהיה לשחרר עצור בערבות, הוא אחרי הגשת כתב אישום ע"י הפרקליטות, יחד עם בקשה לעצור את החשוד עד לתום ההליכים. שוב בית המשפט יאזן בין האינטרסים אך כעת הקריטריונים שונים ותקופת השחרור בערבות תהייה עד לסיום ההליכים המשפטיים, שחרור בערבות תלוי בחומרת העבירה, העבר הפלילי, האם יש קורבן עבירה ועוד.
כיצד נקבע גובה הערבות הנדרשת לתשלום?
נקודת האיזון אשר כאשר בית המשפט מורה על שחרור בערבות היא להבטיח כי הנאשם יעמוד בתנאים המגבילים אותה יקבע לשם הבטחת המשך חקירה ללא הפרעה ומניעת סיכון פוטנצאלי מהחשוד. בית המשפט מתייחס כמובן למצבו הכלכלי של החשוד ולעבירות המיוחסות לו.
נקודה נוספת היא השלב שבו נמצאת החקירה, ככל שהחקירה קרובה לסיומה ויכולת ההשפעה של החשוד הולכת ופוחתת גובה הערבות יהיה נמוך יותר.
בית המשפט, אשר נחשף לחומר הראיות יכול להעריך האם התיק יבשיל לכדי כתב אישום, ככל שיסבור שלא יוגש בסופו של יום כתב אישום, ייטה לשחרר החשוד בערבות בתנאים קלים.
שחרור בערבות ובתנאים נוחים יכול להגיע רק על ידי התערבות של עורך דין פלילי אשר מכיר את כל החוקים ויודע בדיוק מהן זכויותיו של החשוד בכל שלבי החקירה.