על אדם חף מפשע עד שלא הוכחה אשמתו.
במעצר נשללת חירותו של אדם, וזאת עוד לפני שנגזר דינו והתבררו העובדות. על פי חוק סדר הדין הפלילי-מעצרים, מעצר ראשוני בשלב החקירה, ובהמשך יכול להוביל להעמדה לדין והגשת כתב אישום ובקשה למעצר עד לתום ההליכים המשפטיים. לא ניתן יהיה לעצור אדם אם לא מתקיימים בעניינו של החשוד תנאי המעצר על פי אותו חוק. עו"ד פלילי יכול לסייע בשחרור ממעצר.
בשיטת המשפט הישראלית, ישנם שני סוגי מעצרים. האחד מכונה מעצר ימים- בשלב החקירה, השני מעצר עד לתום ההליכים- לאחר הגשת כתב אישום.
מעצר ימים–
תחילתו לרוב בזימון החשוד לתחנת המשטרה או מעצר ע"י שוטרים, הקצין המשטרה הממונה על חקירתו של החשוד לא יורה על מעצרו אם לא מתקיים חשד סביר שהחשוד ביצע את העבירה שבגינה הוא נחשד ולא מתקיימת אחת מעילות המעצר הבאות:
- מסוכנות- יש יסוד סביר שהחשוד מסוכן לעצמו לציבור או למדינה.
- שיבוש- יש יסוד סביר שהחשוד ישבש מהלכי משפט.
- צורכי חקירה- יש חשש שהחשוד לא יופיע להליכי חקירה.
אחת מן הזכויות החשובות שיש לחשוד היא זכות ההיוועצות, אחת הטעויות הנפוצות ביותר של חלק גדול מהחשודים עוד בשלב הראשוני, וזאת על אף שהשוטר שחוקר אותם מסביר להם בדבר האפשרות שיש להם להיוועץ בעו"ד שכזה, היא שהם לא מנצלים את הזכות הזו. החקירה הראשונה לעיתים יכולה לשנות את פני המארג הראייתי באופן דרסטי, וחשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין פלילי לפנייה.
קצין המשטרה הממונה, יכול להחזיק חשוד בתחנת המשטרה עד שיביאו בפני שופט בית משפט לא יותר מ- 24 שעות ואולם, ישנו מקרה חריג שבו הקצין הממונה על חקירה יכול להשהות את הבאת החשוד ב-24 שעות נוספות כך שסך כל התקופה לא תעלה על 48 שעות, בסיום שעות המעצר הנ"ל עליו להביאו בפני שופט.
בית המשפט שדן בעניינו של חשוד, במסגרת מעצר ימים, בטרם הוגש נגדו כתב אישום הינו בית משפט השלום בלבד. השופט שיושב בדין יכול להאריך את מעצרו של החשוד בעילות של מסוכנות ושיבוש עד 15 יום בפעם אחת ועוד 15 יום פעם נוספת כך שסך כל התקופה לא תעלה על 30 יום. מעבר לפרק זמן זה יש צורך לקבל את אישורו של היועץ המשפטי לממשלה.
כאשר בית המשפט מתבקש ע"י המשטרה, להאריך מעצרו של חשוד בעילה של צורכי חקירה, יכול לעשות זאת לפרק זמן שלא יעלה על 5 ימים כאשר סך התקופות לא יעלו על 15 יום.
מעצר עד תום ההליכים–
במעצר עד תום ההליכים נתון הנאשם במעצר לאחר הגשת כתב אישום בעניינו, בית המשפט שדן בעניינו של הנאשם הוא בית המשפט שאליו הוגש כתב האישום. על מנת שבית משפט זה יאריך את מעצרו של הנאשם לאחר הגשת כתב האישום, צריכות להיות ראיות לכאורה נגד הנאשם ומתקיימת אחת מעילות המעצר הבאות:
- קיים יסוד סביר שהנאשם יביא לשיבוש מהלכי חקירה.
- קיים יסוד סביר שהנאשם יסכן את בטחונו של אדם.
- קיים יסוד סביר לחשד שהנאשם ימלט מהדין.
פרק הזמן שבו הנאשם יכול להיות במעצר עד תום ההליכים המשפטיים בטרם ניתנה הכרעת דין לא תעלה על תשעה חודשים. כאשר התביעה מבקשת להאריך את מעצרו של הנאשם מעבר לתקופה זו יש צורך לפנות בבקשת הארכת מעצר לבית המשפט העליון.
שלב מעצר הימים הוא השלב הקריטי, תיקים פליליים רבים מוכרעים בשלב זה, אם זומנת לתחנת המשטרה יש להיוועץ בעו"ד פלילי בטרם הכניסה לחקירה, ובכל הנוגע לשחרור ממעצר. חוקרי המשטרה מבצעים מניפולציות רבות בחדרי החקירות, עיוות המציאות והראיות, באופן שיגרום לחשוד לשתף פעולה.
אם זומנת או נעצרת ע"י המשטרה לחקירה, צור קשר באופן מיידי 24/7, ונגיע לא דיחוי לתחנת המשטרה לייעץ לכם באופן המקצועי והטוב ביותר.
בכל שאלה מוזמנים לפנות במייל או בטלפון.